نقص فنی بازار آنلاین مسکن، عارضه جدید برای متقاضیان خرید رقم زده است.
مقاومت خدماتدهندهها در این بازار برای بهکارگیری «فیلترهای ساده، اما کارآمد» در مسیر ورود فایلهای آپارتمانی باعث شده است مالکان واحدهای خارج از محدوده شهری تهران، لوکیشنهای تقلبی اعلام کنند. تفاوت قیمت مسکن بین آدرس واقعی و آدرس حبابی باعث گمراهی خریدار میشود.
نواقص و عیوب بازار آنلاین مسکن کشور – سکوهای اینترنتی عرضه فایل فروش انواع ملک - برخی از متقاضیان خرید مسکن را که عمدتا شامل خانه اولیها میشوند با چالشهایی در مسیر برنامه ریزی برای خرید ملک مواجه کرده است.
در شرایطی که ثبات نسبی در بازار مسکن و حتی ایجاد جریان کاهشی در برخی مناطق جنوبی پایتخت باعث شده تا بخشی از جوانان خانه اولی به صاحبخانه شدن در پایتخت با دریافت انواع وام مسکن امیدوار شوند؛ اما انتشار دادههای نادرست از سوی سکوهای آنلاین مسکن کشور؛ برنامه ریزی چند هفتهای و حتی چند ماهه این افراد را با چالش جدی مواجه کرده است. آدرس تقلبی و حباب لوکیشن در شرایطی که بازارهای آنلاین فروش تحتتاثیر رگولاتوری ضعیفی قرار دارند، به بخشی از متقاضیان خرید خانه آسیب میزند.
امید واهی به خانه دار شدن با داده نادرست
طی سالهای اخیر و درپی گسترش اینترنت و شبکههای اجتماعی در دنیا و به تبع آن کشور؛ جستوجو برای خرید در بازارهای آنلاین به سبب مزایای این روش جستوجو و خرید برای طرفین معامله گسترش یافت. در این میان استفاده از بازارهای آنلاین فروش مسکن نیز در کشور رواج یافت به نحوی که در شرایط کنونی عمده جستوجو برای خرید مسکن در بخش ابتدایی در بازارهای آنلاین انجام میشود.
در واقع افراد پس از رصد قیمت در بازارهای آنلاین مسکن به سبب راحتی کسب اطلاعات از این بازارها، امکان خانه دار شدن خود را در محلههای مختلف سنجیده و حتی برای آن برنامه ریزی میکنند. در ادامه پس از آنکه بررسیها به آنها نشان داد که امکان خانه دار شدن بر اساس بودجه و برنامه ریزی برای دریافت انواع وام را دارند، برای خرید خانه اقدام میکنند.
اما برخی متقاضیان خرید مسکن که عمدتا خانه اولی نیز هستند از انتشار دادههای خلاف واقع در بازارهای آنلاین ناراضی بوده و معتقدند این دادههای گمراه کننده نتیجه چند هفته برنامه ریزی و امیدواری آنها را برای خرید مسکن از میان برده است.
سکوهای اینترنتی فروش آنلاین مسکن با انتشار آگهی با لوکیشن نادرست، این ذهنیت را برای خریدار ایجاد میکنند که امکان خرید خانه در یک منطقه خاص را دارند؛ اما در ادامه پس از آنکه افراد برای بازدید به سراغ خانههای مدنظر خود میروند با لوکیشنهای متفاوت مواجه میشوند.
به عنوان مثال در سکوهای اینترنتی فروش فایلهای متعددی از عرضه خانه در منطقه ۲۰ شهرداری تهران (شهر ری) وجود دارد که قیمتی حدودا ۲۵ تا ۳۰درصد پایینتر از متوسط قیمت فروش در منطقه دارند. این فایلها در زمره فایلهای گمراه کننده هستند؛ چرا که خریداران پس از مراجعه حضوری متوجه خواهند شد که موقعیت خانه نادرست و در خارج محدوده شهرداری تهران و در واقع حومه شهرری قرار دارد.
این عدمتطبیق موقعیت با واقعیت حتی بر میزان سهم وام دریافتی متقاضیان نیز اثرگذار است. در شرایطی که وام زوجین برای خرید خانه در پایتخت برابر ۸۰۰ میلیون تومان (با درنظر گرفتن هزینه تقریبی اوراق جعاله) است میزان وام زوجین برای شهرهای با بیش از ۲۰۰ هزار نفر برابر ۶۴۰ میلیون تومان (با در نظر گرفتن هزینه تقریبی اوراق جعاله) درنظر گرفته شده است؛ بنابراین میزان وام زوجین برای خرید خانه در مناطق حاشیه شهرری نظیر شهرستان کهریزک نیز به سقف ۶۴۰ میلیون تومان میرسد؛ بنابراین جستوجوکنندگان در آگهیهای با لوکیشن نادرست از شهرری از دو منظر با زیان مواجه هستند؛ از سویی برای خرید خانه در محلهای برنامه ریزی کرده اند که مطابق خواست آنها نبوده و از سوی دیگر این لوکیشن نادرست با اثرگذاری بر سقف دریافت تسهیلات، محاسبات آنها را نیز دچار اشتباه میکند.
البته عدم تطبیق لوکیشن و عکس با موقعیت خانه آگهی شده از جمله عیوبی است که در سالهای اخیر بارها از سوی مردم، کارشناسان و رسانهها به سکوهای آنلاین فروش تذکر داده شده است. اما این بار «حباب لوکیشن» با وارد کردن آگهی مناطق حاشیه شهر تهران به جای مناطق داخلی شهرداری تهران؛ ضربه اساسی تری به بخشی از متقاضیان خرید خانه در مناطق جنوبی پایتخت وارد کرده است.
از رویه استفاده از لوکیشن یک منطقه برای عرضه خانه واقع شده در منطقهای ارزانتر میتوان با عنوان «حباب لوکیشن» یاد کرد؛ رویهای که روز بهروز شیوع آن در سایتهای فروش آنلاین مسکن افزایش پیدا میکند و با گمراه کردن متقاضیان خرید خانه، چالشهای اساسی برای آنها به وجود میآورد.
این در حالی است که اگر این سامانهها به سامانه کشوری کد پستی متصل شوند، امکان اعلام لوکیشن غلط در آگهی به شکل خودکار منتفی میشود. در حال حاضر برخی از فروشندگان آپارتمان، محلههای مجاور ملک خود را در آگهی به ثبت میرسانند، این رویه در مناطقی که دو محله مجاور با یکدیگر تفاوت قیمت دارند، رواج دارد و باعث میشود تا خریداران سردرگم شوند. به عنوان مثال یک آپارتمان در منطقه فرحزاد تهران واقع شده، اما فروشنده موقعیت آن را سعادت آباد آگهی میکند تا بتواند سطح قیمت مدنظرش را بالاتر ارائه کند.
افزایش فایلهای با آدرس تقلبی در سکوهای اینترنتی عرضه مسکن؛ در غیاب نهاد رگولاتور رقم خورده است؛ در واقع ضعف نظارت بر این بازارهای آنلاین باعث شده تا ثبت آگهی تخلف در این بازار افزایش یابد. این در حالی است که حدودا ۱۰ سال از آغاز به کار بازار آنلاین معاملات مسکن یا همان سکوهای اینترنتی عرضه فایل فروش و اجاره ملک در تهران میگذرد و در این زمان این سکوهای اینترنتی توانستهاند بخش قابلتوجهی از بازار عرضه و فروش ملک را در اختیار بگیرند.
در چنین شرایطی انتظار میرود که مدیران این سکوهای اینترنتی و نهاد رگولاتور بر صحت دادههای منتشر شده در این سامانهها دقتنظر بیشتری داشته باشند.
بی توجهی به تجربه موفق جهانی
در شرایطی سکوهای آنلاین عرضه ملک در کشور با ازدیاد فایلهای فروش با آدرس تقلبی و در واقع حباب لوکیشن مواجه هستند که نمونههای مشابه خارجی این سایتهای فروش در راستی آزمایی و انتشار فایل دقیق و صحیح، موفق بودهاند. زیلو یک پلتفرم آنلاین آمریکایی پرکاربرد و مشتری پسند در حوزه املاک و مستغلات است که به کاربر کمک میکند تا خانههای مختلف را جست وجو کند، اطلاعات مفیدی درباره بازار مسکن به دست آورد و با مشاوران املاک ارتباط برقرار کند.
در واقع، زیلو به عنوان یک موتور جست وجوی قدرتمند برای املاک شناخته میشود که اطلاعات گستردهای از جمله قیمت، تصاویر، مشخصات ملک، نقشه و حتی تخمین ارزش ملک را در اختیار کاربران قرار میدهد. زیلو یک جامعه کاربری فعال دارد که به کاربران امکان میدهد تا نظرات و تجربیات خود را به اشتراک بگذارند. این امر به کاربران کمک میکند تا اطلاعات بیشتری درباره یک ملک یا منطقه خاص به دست آورند.
زیلو برای جلوگیری از انتشار آگهیهای نادرست از ابزارهای مختلفی از جمله سیستم تایید هویت استفاده کرده و در عین حال به کمک کارشناسان خود از صحت اطلاعات فردی آگهی دهنده مطمئن میشود. همچنین این پلتفرم برای جلوگیری از انتشار آگهیهای جعلی یا با آدرس غلط به بررسی کدهای پستی املاک میپردازد.
هنگامی که شما آگهی خود را در زیلو ثبت میکنید، از شما خواسته میشود که کدپستی دقیق ملک را وارد کنید. این کدپستی سپس توسط سیستم زیلو با پایگاه دادههای مختلفی از جمله پایگاه دادههای آدرسهای پستی رسمی مقایسه میشود. به طور خلاصه، بررسی کدهای پستی یکی از ابزارهای مهم زیلو برای حفظ امنیت و اعتبار پلتفرم است و به کاربران کمک میکند تا با اطمینان بیشتری به جست وجوی ملک مورد نظر خود بپردازند.
حباب «لوکیشن»ها در مسکن آنلاین